Domov arrow Uradna predstavitev
Kako se je začelo? Natisni

Bila je glasba. Istrska ljudska glasba in našli so ljudje, ki so se iz ljubezni in predanosti tej glasbi, začeli dobivati, muzicirati in nastal je izvir ki je začel bruhati pesmi in melodije naše zemlje, naših prednikov.

Dolgoletna znanca in glasbena sodelavca Luciano Kleva in Marino Kranjac, sta si zaželela ustanoviti številčnejšo skupino z ženskim vokalom, za kompleksnejšo podajanje glasbene tradicije Istre.

Vruja 2001-2003: člani

 

Luciano je želel uvesti v ta glasbeni svet takrat 11 letnega sina Roka, ki je že pridno igral violino. Marino pa se je že kar nekaj časa pred tem dobival z Šteljotom, ki je vztrajno "pilil" na bajs. Preživela sta mnogo večerov v njegovi hišici v Vrešju, ko sta godla, pela, debatirala o bajsu, igranju nanj in skupaj z ženo Ondino tkali prijateljske vezi.
2. godba 2002
Potrebovali smo še harmonikarja, Luciano je poznal Majo in Braneta Solceta, katerih sin Matija je neutrudno igral razne ljudske melodije, med njimi tudi kakšno istrsko, na harmoniko. Avdicijo je uspešno prestal in manjkal je še zadnji člen - pevka.

 

Matija je poznal eno pupo, istrijanko, ki je rada zapela kakšno od svoje none. "Ben" smo rekli: " pripelji ji da jo čujemo!" In prišla je Alenka. 

dsl_0029.jpg

Takoj ko je odprla usta in začela peti, s svojim tako značilnim glasom, so šla uha gor in rekli smo: "Naša si!"

Idejo za ime skupine je dal Luciano, kateremu je beseda vruja ostala v spominu, ko je oblikoval knjigo Marjana Tomšiča z istoimenskim naslovom. Marca 2001 smo bili tako zbrani v prvi zasedbi skupine.

Za glasbeno plat skupine je skrbel Marino, za vizualno podobo pa Luciano.

scan0004.jpg

Spremembe v skupini zaradi lastne volje ali na žalost zaradi hudih dogodkov so si sledile tako:

  • Oktobra l. 2003 Matija odide na študij lutkarstva v Prago
  • Za kratek čas z harmoniko nadomesti Mirjana Gvozdenac
  • Na predbožični dan l. 2003 Luciano premine tragično v avtomobilski nesreči.
  • V začetku leta 2004 pride s harmoniko v skupino Peter Kaligarič.
  • Jeseni l. 2005 začne v skupini prepevati in igrati Gabrijel Križman.
  • 8. julija 2006 je še en hud udarec za skupino. Po težki bolezni, nas za vedno zapusti Štelijo, zanesljivi steber skupine.
  • Jeseni 2006 na povabilo Marinota pride v skupino Luka ÄŒibej, ki nadomesti Štelijota na bajsu.
  • Jeseni 2007 skupino zapusti Luka ÄŒibej.
  • Oktobra 2007 se skupini pridruži Gorast Radojevič, ki zamenja Luko na bajsu in doda še električno bas kitaro.

Pomislim, naša skupina kot stare "brageše". Vsako toliko je treba prišiti eno "fliko" tu, eno tam. Vendar imamo srečno roko pri izbiri novih članov skupine. Vesel sem da so to mladi ljudje, zelo navdušeni nad glasbo, ki jo izvajamo in njihov elan daje skupini moč, da nadaljuje pot, ki si jo je zadala, kljub hudim udarcem, katerim je izpostavljena.
Ne damo se in gremo "napred".

Marino Kranjac

 
< Nazaj   Naprej >